El subministrament d’aigua i energia es veu seriosament amenaçat en un món on el clima es torna cada vegada més extrem i impredictible. Les ciutats que ja de per si viuen en entorns escassos d’aigua, pateixen el risc de quedar-se sense subministrament d’aquest recurs bàsic degut al creixement urbà i a l’ús excessiu d’aigua. Hi ha ciutats, com Ciutat del Cap, que s’enfronten al “dia zero”, aquell dia en què les aixetes ja no podran proporcionar aigua. La manera de respondre a la sequera i a com emmagatzemar l’aigua, en general demanen de grans inversions en infrastructures i tecnologia, com per exemple, les plantes dessaladores. Israel, entre altres països, ha mostrat com la tecnologia ens permet confiar en un model urbà segur i tecnocràtic basat en l’extracció d’aigua potable del mar, però a canvi d’una enorme despesa energètica. Com podem evitar els conflictes per l’aigua en un món dominat pel canvi climàtic? Quin és el cost social de les solucions a la sequera? Són les grans infraestructures la millor solució? Quines són les conseqüències de construir ciutats impermeables, evitant que l’aigua de la pluja pugui ser filtrada pel sòl i retornada als aqüífers? El nexe aigua i energia és un repte urbà per crear ciutats més resilients, sostenibles i justes.
Et convidem a participar al seminari organitzat per la Plataforma Re-City en el marc del repte "Fem front al Canvi Climàtic. En aquesta ocasió, el ponent convidat serà Kevin Winter doctorat per la Universitat de Ciutat del Cap i professor i investigador principal a Urban Water Management Researcg Group del Departament de Ciències ambientals i geogràfiques de la Universitat de Ciutat del Cap. Ha dirigit el programa per adaptar-se a la crisi de l’aigua “Day Zero” degut a la sequera que està patint Sud Àfrica en els darrers 3 anys.
Modera el seminari el Dr. Lorenzo Chelleri, director del màster internacional "City Resilience Design and Management", investigador sènior de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i càtedra a la Urban Resilience Research Network (URnet). També forma part del grup de l'ONU per la creació del International Urban Resilience Institut (UN URI).
|
Fundació Catalunya Europa |
Gratuïta |
Sala Bohigas, Ateneu Barcelonès, Barcelona |