La Unió Europea el 2024 afronta un any ple de reptes i incògnites, tant a nivell intern com extern. La
Presidència belga del Consell, des de l’1 de gener i fins el 30 de juny, té entre
les seves prioritats la defensa de l’Estat de Dret, la democràcia i la unitat
del projecte europeu. Un moment clau que coincideix amb la celebració de les eleccions europees entre el 6 i el 9 de juny, uns comicis incerts que encetaran
un nou cicle polític a la Unió Europea, i que seran determinants pel que fa a
la seva legitimitat i recolzament intern, així com el seu rol en la política
mundial.
Cal ressaltar aspectes com l’auge de l’extrema dreta al Parlament Europeu, la Presidència d’Hongria del Consell de la UE, potenciar la competitivitat i l’autonomia estratègica de la UE, el Pacte Europeu de Migració i Asil, intensificar la transició verda i digital, l’ampliació i la possible reforma dels tractats, les relacions amb el Sud-Global, entre d’altres. Tot plegat, amb una geopolítica internacional cada cop més inestable i tensionada, marcada pels conflictes i les guerres heretades, així com per escenaris electorals d’importància cabdal, com ara als Estats Units, a la Índia, o a Taiwan. Ambdós escenaris entrellaçats posen en l’ull de mira la fortalesa dels sistemes democràtics al món, i el retrocés humanitari i respecte als drets fonamentals, també a la UE.
De tot això en parlarem en el primer Cafè Europa de l'any, dedicat a "Quins temes marcaran l'agenda europea aquest 2024?". Un diàleg on comptarem amb:
El Cafè Europa és un cicle de debats en línia organitzat per la Fundació Catalunya Europa el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania.
Per poder participar és imprescindible la inscripció a través d'aquesta pàgina.
|
Fundació Catalunya Europa |
Gratuïta |
None |
Gratuïta |
Auditori RBA, Barcelona |